Drewniane blaty kuchenne – naturalne piękno i trwałość.
Drewniane blaty kuchenne to dobry wybór kiedy cenisz sobie naturalność, elegancję i trwałość. Każdy gatunek drewna ma swoje unikalne cechy, które wpływają na wygląd i właściwości blatu. Twarde gatunki drewna są idealne na blaty kuchenne. Muszą być dobrze wykonane i w odpowiedni sposób zabezpieczone przed wilgocią. Wykonuje się to poprzez lakierowanie, lub zabezpieczenie drewna woskiem, lub woskiem olejnym. Warto zwrócić uwagę na to, że samo olejowanie blatu nie zabezpiecza go wystarczająco. To powinieneś wiedzieć przy zakupie. Zawsze możesz poprosić producenta o to, aby zabezpieczył blat woskiem, lub woskiem olejnym, lub możesz to także łatwo zrobić we własnym zakresie.
Zalety drewnianych blatów kuchennych:
- Wyjątkowy charakter: Każdy blat drewniany jest unikalny ze względu na naturalne usłojenie i kolorystykę drewna.
- Trwałość: Przy odpowiedniej pielęgnacji drewniany blat może służyć przez wiele lat.
- Odporność na uszkodzenia mechaniczne: Drewno jest wytrzymałe na zarysowania i uderzenia.
- Łatwość naprawy: Małe uszkodzenia można łatwo usunąć, szlifując i ponownie olejując powierzchnię.
- Ciepło i naturalność: Drewno wprowadza do kuchni przytulną atmosferę i sprawia, że pomieszczenie wydaje się bardziej przestronne.
- Możliwość odnowienia: Z biegiem czasu drewniany blat może zmienić kolor lub pojawić się na nim niewielkie ślady użytkowania. Jednak można go łatwo odnowić, szlifując i olejując lub woskując.
Popularne gatunki drewna na blaty kuchenne:
- Dąb: Jest jednym z najtwardszych i najbardziej trwałych gatunków drewna. Ma wyraźne usłojenie i ciepłą barwę. Jest odporny na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne.
- Jesion: Charakteryzuje się jasną barwą i wyraźnym usłojeniem. Jest twardszy niż sosna, ale mniej niż dąb.
- Orzech: Ma ciemną, ciepłą barwę i piękne, faliste usłojenie. Jest bardzo twardy i odporny na uszkodzenia.
- Buk: Jest twardym i gęstym drewnem o jasnej barwie. Jest łatwy w obróbce, nie jest tak ciężki jak. np. dąb.
Jak odnowić drewniany blat?
Odnowienie drewnianego blatu jest stosunkowo proste i można wykonać je samodzielnie. Wystarczy:
- Oczyścić blat: Usuń wszelkie zabrudzenia i resztki starego oleju lub wosku.
- Zeszlifować powierzchnię: Za pomocą papieru ściernego usuń starą warstwę i wyrównaj powierzchnię.
- Nałożyć nowy olej lub wosk: Wybierz odpowiedni produkt do pielęgnacji drewna i nałóż go zgodnie z instrukcją producenta.
- Jeżeli blat był wcześniej lakierowany możesz go ponownie polakierować we własnym zakresie. Najlepiej użyć w tym celu lakieru wodnego, który nie ma zbędnych chemikaliów i co za tym idzie silnego niezdrowego zapachu podczas lakierowania. Przy takich lakierach należy używać maski.
- Blaty które było olejowane, lub woskowane nie można lakierować. Lakierować najlepiej odpowiednim wałkiem.
Dlaczego drewno jest lepsze od płyty meblowej?
Płyty meblowe, takie jak wiórowa czy MDF, są tańsze od drewna, ale mają kilka istotnych wad:
- Wrażliwość na wilgoć: Płyty meblowe łatwo pęcznieją i odkształcają się pod wpływem wody.
- Trudność w naprawie: Uszkodzenia płyty meblowej są trudne, lub prawie niemożliwe do usunięcia i często wymagają wymiany całego elementu.
- Brak naturalnego charakteru: Płyty meblowe mają jednolitą strukturę i nie posiadają unikalnego usłojenia.
Podsumowanie
Drewniane blaty kuchenne to z pewnością dobra inwestycja w jakość, trwałość i estetykę. Choć wymagają nieco więcej uwagi niż blaty z płyt meblowych, ich naturalne piękno i możliwość odnowienia sprawiają, że są warte swojej ceny.
Zobacz także: Meble na wymiar Poznań.