Najlepsze gatunki drewna na stół
Zastanawiasz się jakie są najlepsze gatunki drewna? Odpowiadamy poniżej.
Drewno dębowe
Najlepszym gatunkiem drewna na blaty, czy też całe stoły jest z pewnością drewno dębowe. Nie jest niestety tanie. Należy zdecydowanie do klasy najdroższego polskiego drewna. Jeżeli jednak zależy nam na jakości, pięknym wyglądzie i długiej użytkowalności to warto zainwestować w drewno dębowe.
Drewno jesionu
Następnym gatunkiem drewna z którego wykonuje się wysokiej jakości stoły, lub blaty jest jesion. Podobnie jak dąb ma piękne usłojenie.
Nie jest tak twardym drewnem jak dąb, lecz nalży też do grupy twardego drewna.
Drewno bukowe
Bardzo dobre drewno na blaty do stołu, czy na blaty kuchenne. Drewno bukowe jest twarde więc nadaje się wyśmienicie do produkcji mebli. Zbyt miękkie drewno ulega łatwemu zarysowaniu, dlatego dobrze jest wybrać drewno, które jest twarde.
Drewno z orzecha włoskiego.
Piękne i idealne na blaty, jak i na całe meble jak np. stoły. Orzech to twarde drewno, które także jest idealne do produkcji mebli. Drewno orzecha jest cenione także za swoje wyjątkowe usłojenie.
Drewno z akacji
Bardzo twarde drewno z którego jak najbardziej można i warto robić drewniane blaty. Ze względu na swoje właściwości często stosowana jest także na meble ogrodowe.